”Vi har skabt realkredit-historie”
maj 24, 2021
Foto: Gregers Kirdorf / RealMæglerne
– Vedtag en ”murstensgaranti” på de yderste 20 procent af realkreditlånet fra 60 til 80 procent.
Sådan lød opfordringen fra ejendomsmæglerkæden RealMæglerne helt tilbage i 2018 til politikerne på Christiansborg. Læs debatindlægget her
Siden er opfordringen igen og igen sendt af sted med henvisning til den skævvridning af boligmarkedet, som politikerne selv bærer en stor del af ansvaret for. I byerne har man i årevis bygget for stort og for dyrt, hvilket er årsagen til, at udbuddet af boliger til politimanden og sygeplejersken er lavt. Det er kritisk i en periode, hvor efterspørgslen er høj, fordi m2-priserne i byen naturligt vil stige hurtigere, end godt er.
Samtidig har realkreditten på baggrund af restriktioner ført til affolkning af landdistrikterne og lange liggetider, selv om køberne er der. Det er sket ved, at risikovurderingen har presset boligkøberne mod de sikre mursten i byen og væk fra landdistrikterne, hvor mange ellers gerne vil bo. En ond spiral var født.
I dag, næsten tre år senere, er opfordringen hørt:
”Det er velkendt, at staten for eksempel via ydelsesstøtten er forpligtet til at bidrage til nybyggeri af almene boliger, hvilket finansieres som terminsydelser på realkreditlån. Så hvorfor ikke vedtage en murstensgaranti til ejerboligmarkedet i udkanten,” lød spørgsmålet i 2018.
Det er præcis, hvad der nu er sket:
Derfor er det ifølge adm. direktør hos RealMæglerne, Preben Merrild Angelo, en milepæl i realkredittens historie, der 2. pinsedag har set dagens lys:
– Vi har skabt realkredit-historie. Det er en sejr for boligejerne, unge som gamle, og det er en sejr for et samlet Danmark. En afvikling af landdistrikterne er vendt til en opblomstring, siger han og uddyber:
– Presset tages af byerne ved, at boligkøberne ikke tvinges til at købe dér, og mange vil nu igen få mulighed for at komme ind på boligmarkedet, uden de skal komme med 300.000 kroner eller mere i lommen til udbetaling. Mange unge kan ikke spare op, fordi de bor til dyre huslejer i byen, selv om de kunne eje billigere. Ægtepar i gode, faste stillinger har tidligere fået nej i banken til boligkøb i landdistrikter, og de får nu opfyldt deres drøm, hvilket betyder, at de stærke ressourcer ikke kun rykker ind, men også rykker ud.
For yderligere kommentarer – kontakt adm. direktør hos RealMæglerne, Preben Merrild Angelo, på telefon: 20 92 52 80 eller e-mail: [email protected]