Juletid: - Undgå brand i boligen
november 21, 2020
Foto: Shutterstock
December er den måned på året, hvor der rykkes ud til flest brande i private hjem.
RealMæglerne giver her boligejerne 10 simple og nyttige råd om brandsikring af boligen:
- Gå aldrig fra tændte, levende lys. OG: ”Den, der tænder, slukker”.
- Stil aldrig levende lys i nærheden af gardiner, i bogreoler eller under hylder og skabe.
- Stil aldrig dekorationer under lamper, der er lavet i letantændelige materialer, fx træ eller papirskærme.
- Stil aldrig fyrfadslys eller bloklys direkte på bordet. Stil en tallerken under. OG: Vær altid sikker på, at lysene står godt fast, så de ikke vælter.
- Overvej helt at droppe de alm. levende lys. Brug evt. selvslukkende lys eller lys på batteri i stedet for.
- Pas på, hvis du stiller dine dekorationer på en dug. Lys, der vælter ud på juledugen, eller en gnist, der springer, er ofte årsag til brand.
- Brug evt. brandhæmmende spray på dine dekorationer og/eller juletræet.
- Hav altid vand til slukning i nærheden.
- Bliv i køkkenet, når du laver mad på komfuret.
- Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.
– Dette er, hvad man kunne kalde for grundregler, der ville nedbringe antallet af brande, hvis blot alle fulgte dem, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne.
Antallet af brande stiger i december med 40-50 procent i forhold til andre måneder i løbet af året.
Røgalarmer redder liv
Der bør ifølge Thomas Jacobsen altid være røgalarmer i ethvert hjem:
– De er forholdsvis enkle at montere, og der er masser af vejledning at finde på fx Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside om placering og opsætning. Der bør være minimum én røgalarm for hver etage i boligen, fortæller han.
- Tjek dine røgalarmer i løbet af året – og altid lige før juletid.
- Test batteriet på batteriknappen.
- Røgalarmer er den bedste og billigste sikkerhed imod brand.
- Det skyldes, at din reaktionstid forlænges, fordi du advares i tide.
Hold lys og gran adskilt
Det er især adventskranse, juletræer og juledekorationer, der i løbet af december er årsag til mange brande. Det skyldes, at ild og tørre grangrene er en farlig kombination.
– Placér derfor lysene i dine dekorationer, så de kan brænde ned uden at sætte ild til noget. Det findes der flere udmærkede løsninger til, så lysene kommer lidt op i højden, eller på anden vis afskærmes fra dekorationen, fortæller Thomas Jacobsen.
Råd om brandslukning
– Skulle uheldet være ude, er det altid en god idé at have noget vand i nærheden, så du kan reagere hurtigt. Hvis du eventuelt har en flaske danskvand i køleskabet, kan du lynhurtigt ryste den og holde en anelse for flaskens åbning, så det sprøjtes i en vifte på branden, fortæller Thomas Jacobsen.
En større brand kan som regel slukkes med en spand vand eller en lille pulverslukker, hvis der er sådan en i huset. Sprøjt vand på dét, der brænder, og ikke på flammerne.
Hvis der fx er gået ild i gryden til klejnerne, må du endelig ikke kaste vand på. Branden slukkes ved at forhindre, at flammerne får tilført ilt. Det kunne være med et brandtæppe, som nemt kan anskaffes, og som lægges hen over branden. Tæppet er lavet af tæt vævet stof, som "kvæler" ilden.
OBS: Brug aldrig vand til at slukke flammer i væsker og fedtstof. Her skal man i stedet bruge et grydelåg, et brandtæppe eller andre ikke-brændbare genstande.
Skader på grund af røg
Det er ikke kun ilden, der forårsager skader på boligen i tilfælde af brand. Det er i høj grad også røgen, der kan sætte sig og være næsten umulig at komme af med.
I de værste tilfælde kan det betyde genhusning i flere måneder, mens skaderne rettes op. Opfordringen fra Thomas Jacobsen er derfor også klar:
– Følg de gode anbefalinger om sikring imod brand, hav styr på dine forsikringer og reager hurtigt og rigtigt, hvis uheldet alligevel skulle være ude. Så minimerer du skaderne fra både flammer og røg, og det sparer dig for en hel masse besvær og ærgrelse efterfølgende, slutter han.