Sommerhuse går i budrunder
juni 11, 2020
Foto: Jacob Ljørring
Coronakrisen har betydet, at interessen for fritidsboliger gennem de seneste uger har været kraftigt stigende, fordi danskerne søger ferieformer i et længere og mere sikkert perspektiv.
Det betyder også, at køberne i mange tilfælde står i kø til de mest eftertragtede huse. Hvor sommerhusene før havde én til to interesserede købere, kan der nu stå 10-15 på spring.
I nogle tilfælde går salgene derfor i budrunder, men mange forstår ikke, hvordan en budrunde reelt set forløber, og hvordan den ifølge Ejendomsmæglerloven skal håndteres.
Det fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne - og bl.a. et kendt ansigt fra Hammerslag på DR1, hvor han dyster for Hold Øst.
Ærgerligt, hvis huset bliver solgt til anden side
Han begrunder den manglende indsigt med, at budrunder i Danmark formentlig for mange er et nyt fænomen, som man mere forbinder med bolighandler i eksempelvis USA.
– Lige nu oplever vi, at køberinteressen er meget høj. Mange af dem, der længe har drømt om et helle, har besluttet sig for at gøre noget ved det nu, hvor udlandsrejserne er sat på pause. De ser en god mulighed i at kombinere en god investering med nogle rammer, hvor de kan tilbringe en masse kvalitetstid sammen med venner og familie, fortæller han.
En ejendomsmægler sørger for, at sælger får solgt sin bolig. Bl.a. gennem markedsføring og ihærdigt mæglerarbejde. I dag kan en ejendomsmægler dog også fungere som certificeret købers mægler og sørge for, at køber får truffet de rigtige beslutninger og set alle mulighederne fra begyndelsen.
Uanset hvad er det altid målet, at både køber og sælger efterfølgende skal sidde tilbage med en oplevelse af et godt og behageligt købs- / salgsforløb.
– Med den nuværende efterspørgsel på sommerhuse kan det dog ske, at et sommerhus går i en såkaldt ”budrunde”. Og her er det naturligvis ærgerligt, hvis drømmehuset bliver solgt til anden side, hvis det nu lige var dét hus, man havde drømt om, siger Thomas Jacobsen.
Kan være bedste løsning
Noget af ærgrelsen kunne dog undgås, hvis reglerne for budrunder var mere på plads hos budgiver:
– Vi har klare og grundige regler for budrunder her i Danmark, og når der er så stor efterspørgsel på sommerhuse, som der er lige nu, kan en budrunde være den bedste løsning for alle parter.
- Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at det er sælgeren, og ikke ejendomsmægleren, der træffer beslutningen om en budrunde. Det er altså hverken noget, en køber kan forlange eller forvente. Sælger vil typisk søge rådgivning hos sin ejendomsmægler på baggrund af situationen på det lokale boligmarked, men beslutningen er sælgers.
- Når et sommerhus går i budrunde, skal der opsættes en frist for, hvornår ejendomsmægleren skal have modtaget evt. bud, og ligeledes en frist for, hvornår evt. budgivere kan forvente, at sælger har taget stilling til de indkomne bud.
- Alle bud afleveres i en ”lukket kuvert”, og det er sælger, der sammen med ejendomsmægleren gennemgår de indkomne bud. Herefter kan sælger frit vælge mellem de indkomne bud, men kan også forkaste dem alle.
– En lille sløjfe kan dog være, at der ikke kan tages højde for alle mulige forbehold. Derfor bør køber gennemgå huset grundigt, inden der afgives et bud, og under alle omstændigheder begynder sommerhusjagten altid med en godkendelse fra banken først, slutter Thomas Jacobsen.
Hvor meget kan du købe sommerhus for? Læs mere her
For yderligere information om budrunder, kontakt Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne, på telefon: +45 51 28 42 82