Skatteministerens skattekaos: Undgå katastrofen – tænk svensk
oktober 23, 2019
Boligskatten udskydes igen-igen:
– Lad os få et nyt system – en ny tanke. Lad os tænke svensk, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør i ejendomsmæglerkæden RealMæglerne og BoligOne, som står bag 130 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark.
Helt siden 2001 har boligskatterne og vurderingsgrundlaget for ejerboliger været upræcise. Nogen har betalt for lidt, og mange for meget.
18 år efter udskyder man den nye boligskat igen – denne gang til 2024 – mens skatteminister Morten Bødskov (S) dog heldigvis forsikrer, at vurderingsgrundlaget for ejerboligerne fastholdes som aftalt, således at mere end 800.000 boligejere kan få de mere end 14 milliarder kroner tilbage, som Staten skylder dem i overskydende boligskat.
Den svenske model
Men hvorfor skal boligejerne egentlig betale skat af en bolig, man allerede ejer? Noget man ejer, og som man i mange tilfælde ikke engang har tjent penge på.
I Sverige tænker de anderledes og mere retfærdigt, mener Preben Merrild Angelo:
– I Sverige betales hoveddelen af boligskatterne ud fra, hvor meget boligejerne tjener på deres bolig - og ikke kun efter, om de ejer den. Hvis vi i Danmark forestiller os det samme; at boligejerne beskattes efter deres fortjeneste ved et endeligt salg og udtræden af ejerboligmarkedet, modtager Staten retfærdige skattekroner på fortjenesten.
Stigningerne på boligerne skyldes ofte udefrakommende faktorer som skat, rente og udbud/efterspørgsel.
Infrastruktur betyder fx noget for værdien
– Hvis der fx kommer en ny metro, og en boligejer har en lejlighed i nærheden, og prisen på boligen stiger på grund af metroen, er det vel kun rigtigt, at fortjenesten også beskattes og fordeles til os alle, spørger Preben Merrild Angelo, og fortsætter:
– Hvis der kommer en motorvej, og boligen ligger rigtigt i forhold til motorvejen, og prisen på huset stiger, er det vel kun rigtigt, at fortjenesten beskattes og fordeles til os alle? Hvis der kommer en vindmølle, som forårsager støj, eller et område mister efterspørgsel, fordi en stor arbejdsplads lukker, er det vel kun rigtigt, at det tab, som boligejeren oplever, enten kan modregnes i fortjenester fra andre ejede boliger, eller slet ikke giver anledning til beskatning?
Opfordring til skatteministeren
Preben Merrild Angelo har derfor en stor opfordring til skatteminister Morten Bødskov (S):
– Nu har du tiden. Du har indtil 2024. Det dårlige og uretfærdige boligskattesystem, vi har i dag... lav det om. Riv det i stykker, og begynd forfra.
– Tag en tur til Sverige. Besøg dine svenske kollegaer og lær meget mere om en retfærdig boligbeskatning.
Lige nu er der op mod 800.000 boligejere, der ikke har oplevet en stigning i deres ejendomsværdier siden Finanskrisen. I den samme periode har de betalt skat af den bolig, de har købt for beskattede midler.
– Man kan altid mene – og mange med rette – at vi alle skal bidrage til at betale til fælleskassen og lade de brede skuldre løfte de smalle. Men der er altså lige nu 800.000 boligejere, som siden 2001 IKKE har tjent én krone på deres bolig. Deres bolig er blevet mindre værd, slutter Preben Merrild Angelo.