Seniorer vil bo i sommerhuset hele året – men er bekymrede for udgifterne
april 11, 2019
Foråret er over os, og påskeferien er lige om hjørnet. Det betyder, at mange danskere længes mod sommerhuset og årets første solstråler. Men længslen kan inden for de kommende år være en saga blot for mange pensionister og seniorer.
– Vi forstår det godt, når seniorer drømmer om at sælge boligen og investere i et sommerhus til helårsbeboelse i stedet for. Derfor handler det også om at klæde dem bedst muligt på, inden de køber. Med nogle simple greb, kan huset blive energieffektivt, hvilket både kan mærkes på forbruget og give god samvittighed i forhold til miljøet, fortæller Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne og BoligOne.
Kun ét års ejertid
De nye sommerhusregler betyder, at pensionister har ret til at have helårsbolig i sommerhuset, når huset eller sommerhusgrunden blot har været ejet i et år. Hidtil har pensionister først opnået denne ret efter otte års ejertid.
Ved pensionister forstås i denne sammenhæng:
* personer, der har ret til folkepension
* efterlønsmodtagere
* personer over 60 år, der er gået på pension med en tjenestemandspension eller privat pensionsordning
* førtidspensionister
Men hvordan er det nu lige, energiforbruget kommer til at se ud, når sommerhuset tages i brug hele året?
Her er det i første omgang vigtigt at skelne mellem nye og gamle sommerhuse.
Større forbrug pr. kvadratmeter
Ældre sommerhuse er som regel dårligt (eller slet ikke) isolerede, og langt de fleste opvarmes vha. EL-radiatorer. Nye sommerhuse er bedre til at holde på varmen, og nogle af dem er ligeledes udstyret med en varmepumpe.
– Når du sælger parcelhuset og flytter i sommerhus, skal du være opmærksom på, at dit energiforbrug vil blive større pr kvadratmeter. Til gengæld er huset formentlig også mindre, og dermed er der også færre kvadratmeter, der skal varmes op i de kolde måneder, fortæller Tine Steen Larsen, lektor ved Institut for Byggeri og Anlæg hos Aalborg Universitet.
Tjent hjem i løbet af få år
EL er cirka 2,5 gange så dyrt som fjernvarme, men EL er den mest oplagte opvarmningsform, da fjernvarmenettet ikke rækker ud til sommerhusområderne. Jordvarmeanlæg kan også være en løsning, men ønsker man at benytte det sammen med et vandbaseret anlæg til opvarmning, bliver det en større udskrivning.
Læs mere om besparelserne ved luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper (jordvarme) her:
https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/sommerhus
– Du kan reducere EL-regningen ved at investere i en varmepumpe og et solcelleanlæg. Det er to forbedringer, som er tjent hjem i løbet af få år i form af besparelser på varmeforbruget, fortæller Tine Steen Larsen.
Tre gange så effektiv som EL-radiator
Et sommerhus, der bruger 10.000 kwh om året, vil kunne halvere EL-forbruget vha. en varmepumpe.
Den kan enten erstatte eller supplere EL-panelerne, hvilket er særlig fordelagtigt, hvis du bruger dit sommerhus om vinteren. Varmepumpen er op til 3 gange så effektiv som en EL-radiator.
Betal lidt mere for en bedre pumpe
– Men betal lidt mere for én, der er støjsvag, og som kan gå ned til 5 grader, så den kan holde sommerhuset frostfrit, hvis der igen skulle opstå længere perioder, hvor sommerhuset ikke benyttes. På den måde kan du spare en del i forhold til en pumpe, der kun kan gå ned til 15 grader, forklarer hun.
En anden lavthængende frugt er efterisolering af huset. Det vil typisk være i form af udvendig beklædning, der afsluttes med en ny facadebeklædning, da der ikke er nok hulmur/hulrum i det eksisterende hus.
Isolering giver besparelser og indeklima-komfort
Ca. 20 % af alle sommerhuse bliver brugt en stor del af vinteren. Hvis du investerer i et af disse sommerhuse, er det oplagt at sørge for, at det er godt isoleret. Først når huset er velisoleret, giver det mening at få en mere effektiv varmeform. Ellers siver varmen bare ud af sommerhuset.
– Det vil ikke alene betyde store besparelser på varmen, men også betyde bedre komfort. Dine vægge vil ikke føles kolde, der vil ikke opstå kondens ved de mange kuldebroer, og indeklimaet vil blive væsentligt bedre, forklarer Tine Steen Larsen.
Sprang fra pga. tvivl om varmeforbruget
Sanne Saabye fra RealMæglerne i Sæby er blandt de ejendomsmæglere, som møder seniorer, der overvejer at købe et sommerhus for at nyde sommerhusejerlivet på mere permanent basis.
– Senest har jeg mødt et par, der ville sælge huset og kunne få en pæn fortjeneste ved det. I stedet ville de flytte i sommerhus. Men de endte med at springe fra, fordi de var bange for, at varmeforbruget ville blive for stort, fortæller Sanne Saabye.
Fakta: Varmepumper
Med en varmepumpe kan du spare energi, hvis du opvarmer med olie, EL eller naturgas og bor i et område uden fjernvarme. Varmepumper udnytter energien fra omgivelserne i husets opvarmningssystem. Det vil sige, at pumpen tager varme fra f.eks. udeluft eller jord og overfører den til radiatorer eller gulvvarme eller blæser den direkte ind som varm luft.
Du kan læse mere om besparelser ved brug af varmepumper i sommerhuset her:
https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/sommerhus (Energistyrelsen)