Myte aflivet: Salgstider på lejligheder stiger ikke
februar 12, 2020
Det er kun den halve sandhed, når Finans Danmark, som de gjorde for nylig, fortæller, at det tager længere tid at sælge lejlighed i de store byer. Læs nyheden her
Når man alligevel kunne få den opfattelse, skyldes det, at salget af projektlejligheder er med til at trække gennemsnittet for salgstider op. Ser man bort fra disse, ligger markedet for ejerlejligheder faktisk så tæt på gennemsnittet for de seneste seks år, som man overhovedet kan komme.
Paradoks for potentielle købere
Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne og BoligOne, mener, at det er forventeligt. Markedet for ejerlejligheder er i fin form. Det er projektlejlighederne, der stadig er en udfordring med, siger han:
– Der er bygget forkert og for stort. Der er bygget for dyrt. Og der er bygget til for mange personer per enhed, hvis du ser på befolkningssammensætningen i de store byer. Der skal bygges til enkeltpersoner, maksimalt to. Konsekvensen af den fejlslagne byggepolitik er, at der nu findes en del store projektlejligheder, som skal lejes ud. Det paradoksale i netop det er, at lejerne – som er unge, enlige og børnefamilier – nu sidder for dyre huslejer og skal betale mere, end de kan sidde for som ejer, men de må ikke købe, fortæller han.
Ligger på gennemsnittet
Opdeler man ejerlejlighederne i Danmark i små, mellemstore og store lejligheder og ser bort fra projektlejlighederne, ser udviklingen i salgstiderne således ud:
Små (0-60) kvm:
gns. 79 dage (2019) / gns. 77,8 dage (2014-2019)
Mellemstore (61 - 94) kvm:
gns. 90 dage (2019) / gns. 83,5 dage (2014-2019)
Store (95-) kvm:
gns. 112 dage (2019) / gns. 109,5 dage (2014-2019)
Markedet har reguleret sig selv
Samtidig er det tydeligt, at markedet har reguleret sig selv i forhold til udbud og efterspørgsel. Derfor er den gennemsnitlige kvadratmeterpris for små, mellemstore og store lejligheder jævnet ud i 2018 og 2019.
I disse to år har stk. salget af lejligheder udviklet sig identisk og ligget på samme niveau.
Kigger man derimod på udviklingen i salgstider for projektlejligheder, er billedet et helt andet. Dels er salget på landsplan dykket drastisk med 44 procent, hvis man ser på udviklingen fra 2017 til 2019.
Dette skyldes, at der ikke er bygget projektlejligheder i samme omfang som tidligere, hvilket betyder, at der er ikke ligeså mange at sælge af. Dels er salgstiderne kraftigt opadgående. Den gennemsnitlige salgstid for projektlejligheder var i 2019 oppe på 156 dage.
Det er en stigning på 38 procent i forhold til 2015, hvor salget af projektlejligheder toppede.
Pas på med skræmmebilleder
Ejerlejligheder i København står ifølge Finans Danmark i gennemsnit med et til salg-skilt i vinduet i 167 dage. Det er 39 dage mere end på det samme tidspunkt sidste år. Men det er altså inklusive projektlejlighederne.
– Vi skal passe på med at tegne et skræmmebillede af noget, der reelt set ikke er der, siger Preben Merrild Angelo.
Alene i Aarhus er salget af projektlejligheder ifølge netop offentliggjorte tal fra Boligsiden.dk faldet med 46 procent fra 2018 til 2019.
Det reelle problem er, at projektlejlighederne er for dyre, hvilket udelukker mange købere fra markedet. De nye lånevilkår, der blev indført i 2018, skærpede kravene til køberne, og har gjort det umuligt at låne til en dyr bolig.
Læs om lånestramningerne her