december 19, 2018
Dermed er der nok at vælge imellem, hvis man er ny boligkøber på markedet. Der skal dog i beregningerne på landsplan tages forbehold for, at tallet ift. tidligere år beregnes inkl. skuffesager. Trods dette er stigningen alligevel markant.
Købers fordel er lidt større
– Der er masser af vurderinger, og markedet klarer sig generelt godt. Efter mange år, hvor markedet har ”tilhørt” sælger, og hvor der har været rift om boligerne, hvilket har medført deraf stigende boligpriser, er markedet nu ved at have fundet en bedre balance. Der er en tendens til, at købers fordel pt. er lidt større, men det er kun et godt tegn, fortæller Preben Merrild Angelo, som er direktør i ejendomsmæglerkæderne RealMæglerne og BoligOne.
I forstæderne er der stadig en lille pil op i forhold til boligpriserne, men ellers er priserne ved at have fundet et leje, hvor stigningerne følger inflationen. Derfor giver 2019 et bedre beslutningsgrundlag for købere.
Boligmarkedet er i balance
– Markedet er ikke på fuld fart … man kan nå at tænke sig om, siger Angelo.
Det gælder også i de store byer:
– I løbet af 2019, og for den sags skyld også i løbet af de kommende år, vil vi opleve en prisudvikling, der svarer til inflationen. Det er sundt at være i den balance, hvor markedet ikke pludselig stikker af. Fx på grund at mangel på attraktive boliger eller på grund af udlån, der ikke er afvejet ift. efterspørgslen, fortæller Preben Merrild Angelo.
Samtidig er der en tendens til, at salgstiden (også kaldet liggetiden, red.) ikke som tidligere har så stor indvirkning på nedslag i salgsprisen. Det vil sige, at salgsprisen ikke procentvis falder så meget over tid, som den tidligere har gjort. Det er et tegn på, at boligmarkedet er i balance, og det er et tegn på, at sælger og mægler er gode til at ramme den rigtige salgspris fra begyndelsen.
Mangel på mindre lejligheder
Preben Merrild Angelo påpeger, at et opmærksomhedspunkt nu, som fremadrettet, er projektlejligheder i byerne, der i stigende omfang må udlejes, fordi der bygges for stort og for meget. Der er pt. mangel på mindre lejligheder i de store studiebyer, fordi der kommer flere og flere studerende. Dertil skal lægges, at der ifølge Danmarks Statistik i 1981 boede 2,5 personer pr. husstand, hvorimod tallet i dag er 2,1.
– Det vil ganske enkelt sige, at lejlighederne kan være for store. I dag er der efterspørgsel på de mindre lejligheder, og det vil få betydning i forhold til prisen, mens de dyre lejligheder derfor i stigende grad retter sig mod midlertidig udlejning i stedet for salg, siger Preben Merrild Angelo.
Afstemte forventninger
Samtidig skal sælgere af ejerlejligheder, ikke mindst set i lyset af den nye boligskattereform, indstille sig på at afstemme forventningerne til salgsprisen, hvis de går i tanker om at sælge boligen inden for den nærmeste fremtid.
– Boligskattereformen strammer beskatningen – særligt af lejligheder. Den nye beskatning vil modvirke, at priserne på ejerlejligheder vokser til skyhøje kvadratmeterpriser hen over de kommende år, men holder et jævnt niveau, slutter Preben Merrild Angelo.