Det store generationssvigt
maj 13, 2019
Mæglerkæde: – Drop udbetalingen og stil en statsgaranti på realkreditlånet, såfremt nyuddannede førstegangskøbere lever op til kvalifikationer som fx afsluttet uddannelse og maksimal alder ved boliglånets begyndelse.
Der er snart ligeså mange lejeboliger som ejerboliger i Danmark. Alene i København er antallet af lejeboliger steget fra 130.000 til 146.000 i løbet af de seneste 8 år. Sidste år steg antallet af lejeboliger i Danmark til rekordhøje 1,2 mio., mens antallet af ejerboliger var 1,3 mio. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Politiken netop har offentliggjort.
Der bygges forkert
Set i det perspektiv er der ikke mangel på boliger i de store studiebyer. Problemet er blot, at lejeboligerne stort set er umulige at leje ud. I Aarhus og Odense er udlejerne fx begyndt at lokke med to, tre og fire måneders gratis husleje for at fylde de tomme lejligheder.
– Det skyldes, at der bygges forkert i studiebyerne. Dét, der mangler, er små og mindre lejligheder, som studerende og singler kan bo i. Lejligheder, som politimanden og sygeplejersken har råd til at stifte familie i. I stedet er der bygget dyre projektlejligheder på over 95 kvadratmeter, som ganske få kan komme i nærheden af, siger Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne og BoligOne.
Der mangler 31.000 studieboliger
Som RealMæglerne og BoligOne tidligere har påvist, mangler der lige nu 31.000 studieboliger i Aarhus, Aalborg, Odense og København, fordi optaget af studerende på de videregående uddannelser over en kort årrække er eksploderet.
https://www.realmaeglerne.dk/realmaeglerne/presse/der-mangler-31-000-studieboliger
Konsekvenserne af fejlslagen byggepolitik
Det er de mange nye projektbyggerier, der egentlig var tænkt som ejerboliger, men nu er endt som lejeboliger, der presser ejendomsmarkedet. Den fejlslagne byggepolitik med Københavns overborgmester Frank Jensen og andre i spidsen har skabt ubalance – bl.a. med kravet om, at nybyggede boliger skal være større end 95 kvadratmeter.
- Konsekvensen er bl.a., at udlejningsmarkedet i stigende grad privatiseres og overtages af pensionsfonde og investeringsselskaber, mens huslejen bliver dyrere. De almene boligorganisationer kan ikke komme ind på markedet og forvises til landdistrikter og yderområder, fordi grundpriserne i studiebyerne er for høje for dem, og fordi deres handlekraft er fastlåst af papirflytteri (læs: boligadministration) og historiske dogmer om beboerdemokrati. Samtidig rimer boligsocialt ansvar ikke på prestigebyggeri.
- Den største konsekvens kan beskrives som Det store generationssvigt. Som boligmarkedet er lige nu, tvinger vi unge, nyuddannede, der vælger at arbejde og bo i København, til at leje, fordi de ikke har udbetalingen til en ejerbolig. Med en husleje på 20.000 kr. om måneden er det stort set umuligt at spare op til en udbetaling. Det vil sige, at førstegangskøberne i studiebyerne bliver ældre og ældre. Ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke kan. Og når Skats nye vurderingssystem træder i kraft, vil udsigterne til fast ejendom blive endnu længere. For så stiger boligskatten også. Lige nu svigter vi en hel generation ved at forhindre dem i at stifte familie og flytte i egen bolig.
Løsningen er simpel
Ifølge Preben Merrild Angelo skal markedet hjælpes i gang fra politisk hånd:
– Løsningen er en statsgaranti. Når huslejen er så høj, siger det sig selv, at det både er billigere på kort sigt og en bedre investering på lang sigt at eje en bolig. Fast ejendom er faktuelt en bedre investering end aktier og obligationer. Derfor er der heller ingen logik i, at unge mennesker gerne må leje en lejlighed til 20.000 kroner om måneden, men ikke må købe en lejlighed og sidde billigere.
Han mener, at nyuddannede i studiebyerne bør have lempeligere lånevilkår, når de ønsker at investere i en ejerbolig.
– Ellers kommer de aldrig ind på boligmarkedet, medmindre de søger væk. Men det er i studiebyerne, Danmarks videncentre, at der er brug for dem. Drop udbetalingen og stil en statsgaranti på realkreditlånet, såfremt den nyuddannede lever op til kvalifikationer som fx afsluttet uddannelse og maksimal alder ved boliglånets begyndelse. Det vil løse problemet. I modsat fald vil København – og til dels Aarhus, Odense og Aalborg – udvikle sig i retningen af erhvervsrundkørsler uden en lokalbefolkning, som kan bidrage med puls og nerve og sjæl i bybilledet, slutter Preben Merrild Angelo.
Renny Clemmensen er ejendomsmægler og arbejder med både projektlejligheder og traditionelle lejligheder i København SV.
– Der er masser af eksempler på, at det er billigere at sidde i ejerbolig fremfor lejebolig. Men de unge har svært ved at komme ind på markedet, siger han.
***
Se vedhæftede grafik over *gns. disponibel indkomst efter aldersinterval i hhv. København, Gentofte og hele landet. (Kilde: Danmarks Statistik).
Kvadratmeterpriserne i København er blandt de højeste i Danmark i selskab med kommuner som Frederiksberg, Gentofte og Lyngby-Taarbæk.
* Disponibel indkomst er det beløb, en husholdning har til rådighed (efter at have betalt Skat).