Boligboble? Statistik og facts
juni 14, 2021
Statistik og en lang række facts dokumenterer, at der ikke er nogen boligboble på vej i Danmark, og at indgreb vil være skadeligt for boligmarkedet:
Der er ingen boligboble på vej
Der er ikke nogen boligboble på vej. Så enkelt kan det siges.
Forklaringen er, at det nuværende boligmarked på ingen måde minder om det boligmarked, vi oplevede op til finanskrisen i 2007. De prisstigninger, vi ser nu, er forankret i en coronaeffekt, hvor danskerne på samme tid ville ind på det attraktive boligmarked, imens boligsælgerne var tilbageholdende.
Det skabte en uligevægt i forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Boligboblen i 2007 var derimod baseret på luftkasteller og uansvarlighed i finanssektoren.
https://www.boligsiden.dk/nyheder/2021/05/der-er-ingen-boligboble-paa-vej/
Den uheldige generation
Unge har i forvejen svært ved at komme ind på boligmarkedet. Som det nyligt har været dokumenteret i Berlingske, købte 58 pct. af alle 25- til 29-årige danskere i 1980erne deres første bolig. I 2015 var tallet faldet til 28 pct. I 1980erne boede hele 71 pct. af alle danskere i 30-års alderen i ejerbolig. I dag er det blot halvdelen. Et regeringsindgreb vil kun gøre det sværere:
https://www.boligsiden.dk/nyheder/2019/09/den-uheldige-generation/
Det store generationssvigt
Sådan hjælpes de unge ind på boligmarkedet:
https://www.pressport.com/dk/realmaeglerne/pressreleases/det-store-generationssvigt-25552
Boligskattesystemet er en ommer
Ny boligskat med modcyklisk effekt skulle have medvirket til at fordele beskatningen retfærdigt og undgå skævvridning af Danmark, men er foreløbig udskudt til 2024 på grund af IT-kaos. Tiden er måske inde til at gentænke boligskatten, så det er gevinsten ved boligsalg, der beskattes i stedet for en løbende beskatning som nu:
https://www.boligsiden.dk/nyheder/2020/06/boligskattesystemet-er-en-ommer/
Giv boligkøbere i udkantsdanmark lån med 20 procents statsgaranti
Sandheden er, at boligkøberne står i kø for at flytte til udkantsområderne. Uanset, hvor fjernt det må lyde i øregangene hos politikerne på Christiansborg, er der masser af danskere, der drømmer om et liv omgivet af natur, stilhed og frisk luft – men de må ikke låne pengene til drømmeboligen. Prisudviklingen i byen skal dæmpes ved at give plads i landdistrikterne:
RealMæglerne: Stram kreditpolitik skaber ond cirkel for Udkantsdanmark
Preben Merrild Angelo: – I snart fem år har jeg hørt fra mere end 100 ejendomsmæglere, der samstemmende siger: Vi kan ikke sælge boliger i Udkantsdanmark. Bankerne og realkreditten siger nej. Det er i dag en af de helt grundlæggende udfordringer for Udkantsdanmark, at de, der gerne vil bo der, ikke kan få lov, fordi kreditgivningen er strammet til.
Nye boliger puster boligpriserne kunstigt op
Boligpriserne har været på himmelflugt i hovedstaden i de senere år. Men ikke så høj en himmelflugt, som det umiddelbart ser ud. Det puster nemlig prisfesten op, at der er bygget forholdsvis få, nye og dyre lejligheder. Og det justeres der ikke for i statistikkerne.
https://www.berlingske.dk/dine-penge/nye-boliger-puster-boligpriserne-op
Bødskov beder om flere penge til forsinket system for nye ejendomsvurderinger
Skatteministeren beder nu Folketinget bevillige flere penge til udviklingen af det nye system for vurdering af ejendomme, erfarer Altinget. Vurderingerne er blevet udskudt ad flere omgange, og prisen på projektet var i forvejen mangedoblet i forhold til det oprindelige skøn.
Boligejere har 13 milliarder til gode
Samlet har boligejerne nu 13 milliarder kroner til gode, ifølge Finans, efter de har betalt for meget i boligskat gennem de seneste ti år. Dog er der ikke sat en dato for, hvornår pengene vil komme.
https://ekstrabladet.dk/forbrug/dinepenge/boligejere-har-13-milliarder-til-gode/8604686
https://www.berlingske.dk/oekonomi/715000-boligejere-faar-13-milliarder-kroner-tilbage-i-skat
Skat beholder for meget betalt boligskat fra afdøde boligejere
800.000 boligejere står til at få tilbagebetalt års for meget betalt boligskat. Men hvis boligejeren dør inden udbetalingen, beholder staten pengene.
https://www.berlingske.dk/dine-penge/skat-beholder-for-meget-betalt-boligskat-fra-afdoede-boligejere
København blandt de billigste storbyer trods prisstigning
Selv om priserne på ejerlejligheder i København er steget betragteligt siden 2015, er det stadig billigere at bo i den danske hovedstad end i Stockholm, Oslo, Paris og London.
Stor ejendomsmæglerkæde ønsker statsgaranti på lån til landdistrikterne
En statsgaranti på en del af de realkreditlån, som gives i landdistrikterne, kan være med til at sikre, at man også kan finansiere boligkøb uden for byerne, mener Realmæglerne.
https://finanswatch.dk/Finansnyt/Realkredit/article12827133.ece
Relevante links:
Housing price statistics, Eurostat:
https://ec.europa.eu/eurostat/web/housing-price-statistics/visualisations
De Økonomiske Råds rapport om ejerboligbeskatning i Danmark (2016):
https://dors.dk/files/media/rapporter/2016/F16/f16.pdf