Antallet af brande stiger i december
dec 20, 2021
Foto: Shutterstock
Ifølge den nyeste opgørelse fra Beredskabsstyrelsen, sker en tredjedel af alle brande i privat beboelse. Generelt set er der gennem de seneste tre år sket et fald i antallet af udrykninger til brand.
Dog viser statistikken, at antallet af alarmer i december har tradition for at stige i forhold til månederne før; september, oktober og november, og årsagerne er – ikke uventet – madlavning og levende lys.
Udrykninger til brand
2018 |
2019 |
2020 |
13.423 |
11.206 |
10.919 |
Kilde: Beredskabsstyrelsen, udrykninger til reelle alarmer. De blinde/falske alarmer er ikke medregnet i tabellen. Det er alarmer, der kommer fra automatiske brandalarmeringsanlæg (ABA), som aktiveres, uden der er brand, fx ifm. rygning.
RealMæglerne deler her en række anbefalinger med boligejerne til brandsikring af boligen, som med fordel kan hænges på køleskabet hen over julen:
- Gå aldrig fra tændte, levende lys
- Stil aldrig juledekorationer under lamper, reoler og gardiner
- Stil aldrig fyrfadslys eller bloklys direkte på bordet
- Fastgør altid lysene, så de ikke vælter
- Brug evt. selvslukkende lys eller lys på batteri
- En gnist, der springer, kan sætte ild i juledug og servietter
- Brug brandhæmmende spray på dekorationer og juletræet
- Hav altid vand til slukning i nærheden
- Bliv i køkkenet, når du laver mad
- Stil aldrig brandbare ting fra dig på komfuret
– Dette er, hvad man kunne kalde for grundregler, der ville nedbringe antallet af brande, hvis blot alle fulgte dem, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør hos RealMæglerne.
Røgalarmer redder liv
Desuden bør der altid være røgalarmer i ethvert hjem, mener Thomas Jacobsen:
– De er forholdsvis enkle at montere, og der er masser af vejledning at finde på fx Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside om placering og opsætning. Der bør være minimum én røgalarm for hver etage i boligen, fortæller han.
Hold lys og gran adskilt
Det er især adventskranse, juletræer og juledekorationer, der i løbet af december er årsag til brande. Det skyldes, at ild og tørre grangrene er en farlig kombination.
– Placér derfor lysene i dine dekorationer, så de kan brænde ned uden at sætte ild til noget. Det findes der flere udmærkede løsninger til, så lysene kommer lidt op i højden, eller på anden vis afskærmes fra dekorationen, fortæller Thomas Jacobsen.
Kvæl ilden
Madlavning er blandt de hyppigste årsager til brand i Danmark. Her kan man i visse tilfælde gøre skaden værre, hvis man benytter vand til slukningen.
– Er der fx gået ild i væsker og fedtstof, skal man i stedet bruge et grydelåg, et brandtæppe eller lignende til at ”kvæle” flammerne, så de ikke får ilt, slutter Thomas Jacobsen.
Generelt om røgalarmer:
- Tjek dine røgalarmer – og altid lige før juletid
- Test batteriet på batteriknappen
- Røgalarmer ER den bedste brandsikring
- Din reaktionstid forlænges, og du advares i tide