Sådan gør du din bolig forårsklar
februar 25, 2020
Som boligejer er foråret som skoleklokken, der ringer ud til frikvarter. Frisk luft i lungerne giver energi, og endelig er der mulighed for at skabe et overblik i alle de projekter, som vinteren har sat i bero.
RealMæglerne giver dig her en liste over nogle af de mest oplagte steder at begynde, når du som husejer skal i gang med at kigge de udvendige og indvendige flader efter i sømmene.
– Det er i løbet af foråret, du henter nogle billige point og opretholder kvaliteten af din bolig. Hvis dine hænder da ikke er skruet omvendt på, kan du klare de fleste ting selv uden de store omkostninger. Først og fremmest kræver det, at du tager dig tiden til at få tingene gjort, siger Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne og BoligOne.
Tag
- Har taget løse eller revnede tagsten?
- Trænger tagrenderne til at blive renset?
- Er der huller eller revner i tagrenderne?
Skader på tag og tagrender kan give fugtskader i huset.
Facade og sokkel
- Er der revner og frostskader på husets sokkel?
- Er fugerne løse, eller er der faldet mørtel ud?
- Er skorstenen i god forfatning?
- Er der ventilationskanaler i soklen, som er stoppet til?
Fugt og skadedyr som myrer kan trænge ind, hvis fuger eller sokkel er beskadiget. Husk at undersøge, om din bolig er fuget med cementmørtel eller ren kalkmørtel.
Andre udvendige vægge/beklædninger som træ undersøges også for råd og utætheder. Brug evt. en kikkert til at kigge på skorstenen.
Træværk
- Er træværket blødt, løst eller smuldrende?
- Er det fast og fint, men trænger til overfladebehandling med træbeskyttende maling?
Tjek gavle, trævinduer, vindskeder, plankeværk og øvrigt træværk. Find den rette beskyttelse (olie/maling) til dit træværk.
Sålbænke
Sålbænke er den skrå flade, som er placeret under den nederste karm på vinduer og har til formål at lede regnvand væk, så der ikke trænger fugt ind.
- Er sålbænkene intakte?
- Er der revner eller afskalninger?
Hvis sålbænkene er ødelagte, kan de ikke lede vand fra vinduerne væk fra facaden. Om sålbænken skal repareres, afhænger af materiale og stand.
Døre og vinduer
- Slutter fugen omkr. døre og vinduer tæt?
Brug en diffusionsåben fuge eller silikonefuge til udvendig brug - alt efter materialerne den skal hæfte på og arbejde sammen med.
Dræning
- Har fugt og vand fri passage, så det løber væk fra huset?
- Kan vandet løbe frit i tagrender, nedløbsrør, drænrør og nedløbsbrønde?
- Har nedløb og afløb den rette hældning?
Brug evt. en kloakrenser, hvis huset har sandfangsbrønd.
Haven
- Har vinteren budt på storm og vind?
- Trænger træer og buske til en beskæring for at forebygge stormskader?
- Trænger træ- eller flise-terrassen til en kærlig hånd?
- Er der jord, sne, skidt og smeltevand, som skal fejes væk for at forebygge misfarvning af sten/træ?
Få styr på nogle af de ting, som ikke behøver at vente helt til sommerens havearbejde.
Luft ud
- Er din bolig ordentligt ventileret? Uanset hvad er det vigtigt, at du jævnligt får luftet ud, så du undgår fugt og dårligt indeklima.
Vinteren får os til at putte os inden for i varmen, men udluftning er vigtigt. Ikke blot for boligens sundhed, men også for vores eget helbred. Benyt også indgangen til foråret til at få givet huset en ordentlig forårsrengøring. Ud med skidt, støv og dårlig luft og ind med ny energi.
– Det kan virke som mange ting at skulle igennem. Men desto større er tilfredsheden også bagefter. I bund og grund handler det om at lægge usikkerheden fra sig, så man ikke lader stå til. Undersøg mulighederne og kast dig ud i det, lyder opfordringen fra Thomas Jacobsen.