Finans Danmark tager fejl: Liggetider for villaer, fritidshuse og lejligheder rasler ned
oktober 17, 2019
Det går helt ad helvede til på boligmarkedet, eller hva’?
Den tanke kunne man i hvert fald få, når man læser aviser. Senest var det Ritzau, der på baggrund af tal fra Finans Danmark, som er finanssektorens talerør, udsendte et telegram med rubrikken: Trods færre Til salg-skilte er det sværere at sælge lejlighed.
Virkeligheden er imidlertid den helt modsatte.
Liggetider er nedadgående
Påstanden var, at det nu i gennemsnit tager 171 dage at sælge en ejerlejlighed, hvilket er en stigning på 23 dage sammenlignet med sidste år. I samme periode er antallet af lejligheder til salg faldet med 221 til 8.074, hvilket ellers skulle give mere ”luft” på ejerlejlighedsmarkedet og dermed hurtigere salgstider.
– Problemet er bare, at du ikke kan anskue det så kortsigtet, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne og BoligOne.
En analyse fra ejendomsmæglerkæden på baggrund af statistik fra Boligsiden.dk viser, at liggetiderne for villaer, lejligheder og fritidshuse over en bred kam er nedadgående.
Ejendomsmarkedet har det forrygende
– Hvis du i stedet anskuer det over fem år, vil du opdage, at ejendomsmarkedet har det forrygende, fortæller Preben Merrild Angelo.
• Den gennemsnitlige liggetid for villaer siden 1. januar 2015 er 303 dage. I september 2019 var liggetiden for villaer 269 dage. (Se vedhæftede kurve i xlsx-fil).
• Den gennemsnitlige liggetid for fritidshuse siden 1. januar 2015 er 435 dage. I september 2019 var liggetiden 386 dage. (Se vedhæftede kurve i xlsx-fil).
• Den gennemsnitlige liggetid for ejerlejligheder siden 1. januar 2015 er 164 dage. I september 2019 var liggetiden 169 dage. (Se vedhæftede kurve i xlsx-fil).
Preben Merrild Angelo maner derfor til ro:
– Det er klart, at det udvikler sig i bølger. I nogle måneder går det lidt op, og i andre måneder går det lidt ned. Men kigger du på øjebliksbilledet for ejerlejligheder, ligger det fladt på gennemsnittet, så der er absolut ingen grund til at gå i panik.
Projektbyggerier er stenen i skoen
Han er derimod enig med Finans Danmark, der forklarer, at det især er projektbyggerier med helt nye lejligheder, der generelt har længere liggetider.
– Det skyldes, at der er blevet bygget for stort og for dyrt – især i København og i de større studiebyer. Vi har nu en hel generation, som tvinges til at leje i stedet for, slutter Preben Merrild Angelo og henviser til debatindlægget på Boligsiden.dk om Den uheldige generation.
Indlægget kan læses her